Terugschakelen

Van Nederland naar Kroatië in 5 dagen. Als we in dit tempo doorgaan kunnen we in 1 jaar 2,5x de wereld rond. Tijd om terug te schakelen. De snelheid die we gewend zijn in Nederland moet plaats gaan maken voor chille reis modus. De eerste dagen verplaatsen we elke dag en rijden we grote afstanden. Dit is best vermoeiend en zorgt voor weinig tijd voor andere dingen. Onze to do lijst begint te groeien: kleren wassen, wat aanpassingen aan de camper, douchen, internet kaartje kopen, kleren kopen…

Dag 5. We gaan naar Kroatië naar een plek waar we voor het eerst twee nachten verblijven. Niet alleen om onze to do lijst af te werken maar ook om ons tempo een tandje lager te zetten. Het is een hooggelegen, zeer rustige plek vanwaar we een prachtig uitzicht hebben op het berglandschap van west Kroatië met daarachter de middellandse zee waar de zon in onder gaat.

Rijeka

Voordat we naar onze staanplaats gaan, bezoeken we het havenstadje Rijeka. De eerste stad die we bezoeken met de bus. Van de rustige landwegen naar een hectische stad. Even een beetje stressen als je geen parkeerplaats kan vinden en je tijdens het rijden op zoek moet naar een P die niet vol zit. Gelukt! 2 uurtjes door de stad gewandeld en weer terug. Dan boodschappen doen en op zoek naar een kraantje om de watertank bij te vullen. Ook gelukt.

Zo rond 16 uur komen we aan op onze nieuwe plek. Dan doen we snel de was en hangen die buiten op. Ook gaan we voor het eerst douchen. Het is even wennen maar wel erg fijn. We drinken een wijntje en kijken naar de zonsondergang. Dan sluiten we de dag af door de was in de bus op te hangen omdat het nog niet was opgedroogd.. Met een klamme natte waslucht gaan we naar bed. Wat zijn we weer heerlijk tot rust gekomen deze dag.

Dag 6 (niet verhuis dag): We beginnen onze ‘rust’ dag zoals elke met een ontbijtje en een bakske koffie. Vaste routine is dan het opruimen van de camper. Die ligt namelijk binnen no-time overhoop. Dan is het alweer 9:30 als we de camper uitkomen. De tijd lijkt een stuk sneller te gaan, omdat alle kleine dingen meer tijd kosten: koffie zetten, naar het toilet gaan, een ontbijtje maken. Tegelijk iets willen doen in de camper is ook onbegonnen werk.

Zo, we kunnen iets gaan doen. En gelukkig staan er niet alleen maar klusjes op de agenda. We gaan eerst berg Vojak (1400m) beklimmen. 1,5 uur klimmen en weer terug. We beginnen vanuit onze staanplaats en lopen de eerste paar honderd meter over een slingerend weggetje langs wat vervallen huisjes. Dan begint de klim. Beide in lange broek en trui (het wordt maar 17 graden wolkje zonnetje) Na 100 meter zijn we al kapot en aan het zweten. “Alleen het begin zal wel zo steil zijn”. Helaas, de eerst 30 minuten was het non-stop 15% klimmen zonder enige pauze.

Aangekomen op een vlak stuk gras met wat bankjes ploffen we neer. We twijfelen of we naar de top gaan of richting het benzinestation om internet kaartjes te kopen. We besluiten naar de top te gaan. Het is weer ploegen maar we gaan vooruit. En al gauw begint het te belonen. Prachtige uitzichten over het vaste land van Kroatië, de zee en wat eilanden. Zoals bij elke bergbeklimming is het de klim toch weer waard.

Hoe pittig de klim ook was, aan het eind van de afdaling menen we toch dat klimmen fijner is dan dalen. Een ongemakkelijk pas is blijkbaar vervelender dan afzien. En afzien kan ook best lekker zijn (vindt Wietze).

Eenmaal terug bij onze staanplaats hangen we de was uit de bus weer buiten en wassen we nog wat extra kleding. Ook maken we wat aanpassingen aan de camper. Een geslaagde dag met wederom een mooie zonsondergang. Helaas moeten we weer de kleding in de bus hangen omdat het bijna alleen maar bewolkt is geweest. De rest van de avond staat de kachel goed warm met de hoop dat de kleding wat sneller droogt. We gaan onze tanden poetsen en de kleding is nog nat. Morgen weer een dag. We gaan iig weer verhuizen. Genoeg uitgerust hier.

4 reacties op “Terugschakelen”

 1. Leuk om jullie te volgen. Via Yannick die bij DOK48 werkt. Misschien een tip: op begraafplaatsen is meestal een waterkraan.

  Like

  1. Mooie bus ook! Wij rijden in een standaard VW-buscamper. http://www.reizing-stars.nl
   Klopt het dat ik elke keer als ik wat schrijf mijn e-mailadres opnieuw moet invullen?

   Geliked door 1 persoon

 2. Goed verhaal!

  Like

 3. Erg leuk om jullie avonturen te lezen.

  Groetjes van Sari en Dion

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s