Koekeloerend de wereld over

Op je gemakje een beetje rondkijken. Je bezig houden met het kijken naar de omgeving, maar niet te intensief. Koekeloeren, het heeft iets gezelligs, informeels en je kan het alleen doen als je relaxed bent. Het wordt niet vaak meer gebruikt, maar je hoort het een oudere vrouw al zeggen: “even koekeloeren hoor” wanneer ze een souvenirwinkel binnenloopt.

Koekeloeren beschrijft misschien wel het best hoe wij reizen. We hebben geen duidelijk plan, doen niet veel onderzoek en rijden naar plekken omdat het er leuk uitziet. Even kijken hoe het daar is. We koekeloeren als we rijden, op locatie zijn, een blokje om gaan, een stadje bezoeken en hiken. Oftewel, we koekeloeren erop los.

Zo bekijken we van alles. “Volgens mij heb je vanuit daar een mooi uitzicht” even koekeloeren. “Mooi kerkje” even koekeloeren. “Wat is dat voor vrucht aan die boom?” Even koekeloeren. “Zie die man daar?” Stiekem koekeloeren. Soms wordt de telefoon erbij gepakt voor wat extra informatie, maar meestal houden we het bij kijken.

Begrijp ons niet verkeerd we lezen ons echt wel in over een land of plaats voordat we ernaartoe gaan. Maar we laten ons leiden aan de hand van of het er leuk uitziet. Regelmatig zien we ook een bordje waar informatie staat over hetgeen waar we langslopen. Sibby gaat altijd even kijken. Bij een dof stuk geschiedenis is het gauw gedaan. Bij een leuk feitje is het de moeite waard. Wietze kijkt alleen naar de plaatjes terwijl Sib verteld wat ze heeft gelezen.

Koekeloeren past ook goed bij een blokje om gaan. Een blokje om doe je zonder plan of doel. In Nederland deden we ook bijna elke dag een blokje om. Even eruit en het hoofd leeg. Het is niet intensief en je loopt op je gemak terwijl je om je heen kijkt. Op deze momenten van tot rust komen terwijl je loopt, kom je ook vaak op nieuwe inzichten. Zo bedenken we tijdens onze blokjes om op reis ook vaak wat het plan is voor de volgende dag. Maar wat we vooral doen is koekeloeren. Zo laten we ons leiden door wat er interessant uitziet. Eigenlijk is onze reis een heel groot blokje om.

2 reacties op “Koekeloerend de wereld over”

  1. Een blokje rond de wereld!

    Geliked door 1 persoon

  2. Haha, goed verhaal weer. Het is vast ook koek en ei bij jullie.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s