Ouwe mennekes op het terras

We zien ze op het platteland, in dorpjes en steden. Overal waar we komen in de Balkan zijn vooral ouwe mennekes aanwezig. Mannen van 40 jaar of ouder die een beetje rondlopen, in groepen staan te praten of op het terras koffie drinken. Zowel in de ochtend, middag als avond zijn de straten gevuld met mannen. Maar wat ze nou aan het doen zijn, is nooit echt duidelijk. Het ziet er wel heerlijk relaxed en gezellig uit. Wietze ziet zichzelf ook al door de stad lopen en hier en daar een bakje koffie drinken als hij met pensioen is.

Alleen zijn de mannen hier niet met pensioen en speelt er iets anders. Zijn ze allemaal werkloos? En zo ja, waarom zouden ze dan geld uitgeven aan koffie op het terras? En waar zijn alle mannen van onze leeftijd? En waar zijn de vrouwen?! Het ziet er soms een beetje gek uit. In een winkelstraat waar je jonge mensen en vrouwen verwacht, zie je vooral oudere mannen. Waarom dit is wordt op de camping in Macedonië duidelijker.

We gaan voor het eerst op de camping staan om onze kleren te wassen en een fatsoenlijke douche te nemen. We krijgen koffie en raki als welkomstdrankje en raken aan de praat met de zoon van de camping eigenaar. Hij praat graag en heeft het al snel over de familie geschiedenis. Zijn opa heeft lang in Duitsland gewerkt en heeft daardoor geld kunnen sparen om goed voor zijn familie in Macedonië te kunnen zorgen. Zijn vader heeft ook 20 jaar in Duitsland gewerkt en heeft zo de basis van de camping kunnen oprichten (een stuk grond met 6 kleine campingplaatsen). Na 14 jaar konden ze de camping uitbreiden met een groter stuk land waar plek is voor 50 campers. Dit hebben ze nu al 6 jaar en niemand hoeft meer naar Duitsland om extra te verdienen. Ze hebben het niet breed maar genoeg om rond te komen.

Hij verteld dat als eerdere generaties niks hebben opgebouwd of als je niet naar het buitenland gaat, je geen kans hebt. Het is erg moeilijk om rond te komen. Je verdient hier weinig, hij noemt een bedrag van 300 euro, en daar moet je alles van betalen. Voor velen onbegonnen werk. Hij zegt dat de overheid het lastig maakt door bijvoorbeeld belastingen. Veel mensen werken daarom zwart. En zonder ernaar te vragen verteld hij over de mannen die koffie drinken op het terras. Hij zegt dat het voor velen voordeliger is om koffie te gaan drinken in plaats van te gaan werken met alle bijkomende kosten als brandstof, onderhoud van de auto, belasting, etc.. Je houdt niks over dus waarom zou je gaan werken.

Er zijn dus veel mensen werkloos en veel die hier en daar wat bijklussen. In plaats van thuis te zitten, kiezen ze er hier voor om samen met andere die in dezelfde situatie zitten rond te struinen. Het is triest maar hoe ze ermee omgaan heeft wel wat. We zien zelden een man alleen. Meestal lopen ze met zijn tweeën of zit er een hele groep mannen op het terras. De terrassen worden hier dan ook anders gebruikt. In Nederland spreken mensen af in het weekend en zit iedereen massaal te consumeren. Hier lijkt het meer de bank van thuis te vervangen. Je ploft in de avond niet op de bank achter de tv, maar op het terras. Niet iedereen besteld ook iets. Je zit gewoon een beetje te kletsen of een spelletje te spelen. Daarbij moet je je ook geen terras voorstellen zoals in Nederland.

We zijn nu al een paar keer de stad in gelopen in het weekend met het idee ‘we gaan is lekker borrelen’. Maar dan treffen we meestal lege terrassen aan met hier en daar wat mensen die koffie drinken. Het grootste percentage is moslim en daarom drinkt hier bijna niemand alcohol. Wat wel iedereen doet is roken. Zowel buiten als binnen in de cafés en restaurants. En om de lucht binnen aangenaam te houden, zetten ze de buitendeuren open waardoor iedereen met dikke jassen binnen zit. Alles bij elkaar nodigt het niet uit om lang te blijven zitten. We kunnen gelukkig eindigen in het altijd gezellige café: Mijn Honck.

Wat hebben we hiervan geleerd? Dat wij het wel zien zitten om ook later als oud menneke en vrouwke nog naar het terras te gaan in plaats van veel thuis te zitten. Lekker koekeloeren naar de terrassen die gevuld zijn met jong, oud, vrouw, man en alles door elkaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s