Oud en nieuw in Athene

Oud en nieuw komt eraan. Wat zullen we gaan doen? Met zijn tweeën ergens in de natuur gaan staan? Nee we willen spektakel! We besluiten om naar Athene te gaan.

We lezen dat er meerde optredens zijn met top artiesten en dat er om 00:00 uur een vuurwerkshow is bij de Akropolis. Nou dat moet te gek zijn. Het is een gigantische stad dus we kunnen niet heel dicht bij het centrum parkeren. Maar we vinden een prima parkeerplaats waarvan we gemakkelijk met de metro naar de binnenstad kunnen gaan. Op 30 december verkennen we de stad al. Het is een stad vol geschiedenis en cultuur, het bruist en we kijken onze ogen uit. We eindigen in een Grieks restaurant en pakken alles wat typisch Grieks is. Het is een waar feestmaal.

Op de laatste dag van het jaar doen we het rustig aan. We maken een klein wandelingetje en gaan op een bankje in het park zitten. Het zonnetje schijnt en we sparen onze krachten voor een lange spectaculaire avond. Sibby leest een boek en Wietze kijkt naar de mensen die voorbij lopen. Wietze heeft tijdens de reis ook een fascinatie voor bankjes ontwikkeld. Het ziet er altijd zo uitnodigend uit en er wordt ook massaal gebruik van gemaakt in de landen waar we doorheen zijn gereden. Tijdens het wandelen even zitten en genieten van de omgeving, kijken naar de mensen die voorbij komen en als het bankje goed is gepositioneerd ook nog in het zonnetje. Het is een sociale plek, waar mensen naast elkaar gaan zitten of een voorbijganger aanspreken. Of juist een plek om in alle rust pauze te houden of een boekje te lezen. Tijdens de reis gaan wij dan ook regelmatig op een benkske zitten. Wietze vindt benkskes zo leuk dat hij het domein http://www.benkske.nl heeft gekocht. Nog geen idee wat hij ermee gaat doen maar je kan het maar hebben. Wellicht een mooi project voor 2023.

Na een rustige dag vertrekken we rond 20 uur richting het centrum. We pakken de metro en zien dat de laatste metro om 23:00 uur teruggaat dus we moeten terug lopen of een taxi pakken. Achja dat zien we dan wel weer. We komen aan in het centrum en zien een groot podium. Veel mensen staan al te wachten terwijl de show pas over 2 uur begint. Er zullen wel hele goede artiesten komen? We besluiten eerst een beetje rond te struinen en gaan ook even op het terras zitten. Dan rond 22 uur gaan we richting een andere locatie waarvan we hadden gelezen dat er live optredens zijn. We komen aan maar horen geen muziek en zien enkele mensen zitten bij verschillende restaurantjes. We zoeken nog even maar vinden geen podium of iets dergelijks. Dus we besluiten naar het podium aan de andere kant van het centrum te gaan waar al veel mensen op het begin van de avond aan het wachten waren. We wurmen ons door de menigte en komen dan eindelijk aan bij HET optreden van de avond. Athene laat zien wat je te bieden hebt!

We stuiten op een vol plein met op het podium een lokale fanfare band.. We lachen omdat we iets anders hadden verwacht. Na 5 min hebben we weer genoeg gezien en besluiten bij een gezellig hippe tent te gaan zitten. Het zit stampvol en het is ondertussen 23 uur. We bestellen een drankje en observeren het terras. Al snel pikken we de Nederlanders eruit. Waaronder drie jongens die we eerder op een ander terras zagen. Toen alledrie volledig stil en kijkend op hun telefoon. Nu hard pratend, atten ze een glas rode wijn terwijl er een cocktail wordt geserveerd. Het is blijkbaar alles of niets bij deze jongens.

Het is 23:45 en over een paar minuten is het ook alles of niet voor ons. Gaat deze avond eindigen met een spectaculaire vuurwerkshow of niet? Het is druk en we willen gaan afrekenen want dan zijn we nog op tijd om op een mooi plekje te gaan staan voor de show. En hoezeer wij haast willen maken met het afrekenen hoe rustig iedereen om ons heen lekker verder tafelt. Er worden nog nieuwe drankjes besteld en mensen zijn nog aan het eten. Wij denken alleen maar: ‘je gaat toch niet hier zitten als het 24 uur is?’ Het lukt ons iig om op tijd af te rekenen en we staan op de perfecte plek, met uitzicht op de Akropolis, samen met redelijk wat andere toeristen. Het is bijna tijd, we kijken nog even om ons heen, wordt er nog gezamenlijk afgeteld? Er gebeurt niks, en dan hier en daar beginnen er wat mensen af te tellen. 3, 2, 1, boem! Links van de Akropolis gaat er vuurwerk de lucht in. En de zogenoemde vuurwerkshow bestaat maar liefst uit één pot. Iedereen kijkt nog een beetje om zich heen om te kijken of er nog meer vuurwerk wordt afgestoken, maar dit is het wel. Het gaat ongeveer een minuut of 2 knal voor knal door en dan is het klaar, afgelopen.

We moeten lachen omdat we het ons zo anders hadden voorgesteld. Een flinke anticlimax, maar wat maakt het uit. Het is 2023 en het wordt een bijzonder jaar! En om het jaar goed te beginnen, mogen we 1,5 uur terug naar onze bus lopen. Het is een oud en nieuw die we nooit meer gaan vergeten.

Onderweg naar huis

Eén reactie op “Oud en nieuw in Athene”

  1. Goed verhaal weer. Ik vond bijna spannend om te lezen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s